Bijzonder project Vox: Frisse longen

Sabine Udo - Van klaverenalgemeen

Deze week een bijzonder project bij ons onderwijsinitiatief Vox-klassen. Het project heet ‘Frisse longen’ waarin onder andere wordt samengewerkt met het Antoni van Leeuwenhoek en Sick of Smoking.

De week begon met een bezoek van Anne Marie van Veen. Zij vertelde over haar longkanker, haar kinderen en over de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Op dinsdag waren de eersteklassers in het Antoni van Leeuwenhoek. Longarts Wanda de Kanter verzorgde de introductie, patiënten met longkanker vertelden hun verhaal en de Vox-leerlingen kregen als eerste kinderen in Nederland het boek ‘Mij pak je niet’ van Martine Glaser uitgereikt. Op woensdag kreeg de school bezoek van professor dr. J.J.C. Neefjes van het Leids Universitair Medisch Centrum – LUMC. Hij gaf een interessant college over wat roken doet met je longen en je DNA. In zijn college doet hij samen met de Vox-leerlingen een illustratieve stofzuigerproef! De rest van de week gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun project: ze maken van voorlichtingsboekjes, er zijn verdiepingsopdrachten en er wordt gepresenteerd en gereflecteerd.

Het bijzondere karakter van het project Frisse longen is niet onopgemerkt gebleven. Er is veel media-aandacht, waaronder een item bij Hart van Nederland (Amsterdamse scholieren geconfronteerd met gevolgen roken) en een artikel in Parool (‘Hoe lang heeft u nog te leven’?).

Een uitgebreid verslag van het indrukwekkende project is terug te lezen op de website van Vox-klassen.