LUCA 3e in provinciale finale Nationale Onderwijsprijs

Sabine Udo - Van klaverenalgemeen

De LUCA Praktijkschool heeft een bijzondere prestatie geleverd, aldus de jury van de Nationale Onderwijsprijs van Noord-Holland. Het werken met leerpleinen is niet per definitie origineel, maar de wijze waarop de school deze aanpak heeft ingezet in het praktijkonderwijs heeft bewondering gewekt bij de jury.

Op donderdagmiddag 24 januari waren de schooldirecteur, een docente en drie leerlingen in Alkmaar voor de provinciale finale. De leerlingen hadden kleurrijke posters ontworpen die een goed beeldgaven over de manier van lesgeven op de leerpleinen. Een leerplein Nederlands en rekenen kan een goed middel zijn om leerlingen onderwijs op maat aan te bieden. Leerlingen zijn hierbij ingedeeld op niveau en niet op leeftijd of leerjaar. Resultaten van iedere leerling worden nauwkeurig bijgehouden en besproken en drie keer per jaar worden de groepen van de leerpleinen opnieuw samengesteld.

De LUCA-leerlingen hebben een knappe presentatie gegeven over hoe het onderwijs op onze school is vormgegeven en over hoe zij dit ervaren. Tijdens de presentaties van de andere scholen is er eveneens veel te zien en te horen, er worden mooie initiatieven getoond. Voor de jury is het lastig om een keus te maken. Het is werkelijk appels met peren vergelijken, wordt zelfs gezegd. Het LUCA wordt in de categorie voortgezet onderwijs uiteindelijk derde van Noord-Holland. Daar zijn we ontzettend trots op!

Meer weten over de onderwijsprijs? Bekijk dan de website van de organisatie.

LUCA-leerlingen, samen met mevrouw Hornberger en meneer Van Bever bij de uitreiking in Alkmaar.

Op de foto boven: een woordspin die de leerlingen ter voorbereiding van de presentatie ’s ochtends op school hebben gemaakt.